Ќурувија бил следен „цела седмица пред убиството“

Двајца пензионирани службеници на Државната безбедност (ДБ) на Србија, пред Специјалниот суд во Белград сведочеа дека оваа служба го следела опозицискиот новинар, Славко Ќурувија, цела седмица пред тој да...

Србија: Тужбите против НАТО „најверојатно нема да имаат успех”

Експерти од Србија се надеваат дека ќе докажат оти осиромашениот ураниум, кој се користел за време на бомбардирањето на НАТО врз Југославија, во 1999 година, е причина за труење...

Од Србија побарано да ги гони лицата кои имале високи позиции во војната

Група невладини организации, побара од српската влада, да ги процесира за воени злосторства лицата што во војната имале високи позиции и да го спречи, како што велат, величењето на...

Поинакво толкување на историјата со цел простување на четничките злосторства

Неодамнешната рехабилитација на четничкиот командант, Никола Калабиќ, покажува како денес во Србија поинаку се толкуваат злосторствата извршени во Втората светска војна, со цел нивните сторители постхумно да се ослободат...

Од ООН побарано да изврши притисок врз Србија заради екстрадиција на тројцата радикали

Претседателот на Хашкиот трибунал побара од Советот за безбедност на ООН да преземе акција, со која конечно ќе се обезбеди апсење на тројцата членови на Српската радикална партија, СРП,...

На судењето за злосторства во Сребреница пуштена аудио снимка на еден од обвинетите

Пред судот во Белград, на судењето на осумината обвинети за учество во убиствата на стотици заробени Бошњаци во 1995 година во Кравица, во близина на Сребреница, беше преслушана аудио...

Србија го рехабилитира четничкиот командант Никола Калабиќ

Судот во Ваљево го рехабилитираше четничкиот командант Никола Калабиќ, кого комунистичките власти го прогласија за воен злосторник и кој недолго по Втората светска војна почина во мистериозни околности.

Двајца Срби од Косово уапсени поради испишување на националистички графит

Полицијата во четвртокот соопшти дека овие две лица од српска националност, биле уапсени поради тоа што во април, на ѕид на училиште, го испишале графитот „Косово е срцето на...