Година што не смее да биде изедена од скакулци

Во календарот на бриселските дипломати неформално циркулира „резервен датум“ за избори во јуни. Но, ако се има предвид учинокот на „четворката“ во изминатите пет месеци, само неупатен во „искрената...

Престапник се вовлече меѓу нас!

Извори од граничната полиција тврдат дека госпоѓата во формуларот напишала оти планира да остане цели 366 дена и покажала некаква меѓународна дозвола за престој, со назнака „престапна“. И сега...

Ако нема реформи, не треба да има ни избори!

Само ревизија на датумот за избори може да го запре лудилото на агресивно концесионирање на електоратот и да го фокусира вниманието на итните реформски приоритети. Во спротивно, нема да...

Боксерот што сака да го одгризе „Големото уво“

Груевски не може да се споредува со Мохамед Али, туку единствено со скандалозниот потег на Мајк Тајсон, кога тој му го одгриза увото на противникот Холифилд. На ист начин...

„Скопје 2014“: Првин се раѓа споменикот, а потоа идејата за него!?

Најголем дел од личностите за кои биле подигани спомен-обележја, пост фестум се внесени во Програмата за споменици, откако веќе биле склучени договори за нивна изработка

„Европејците“ од нашиот сокак

Јасно е зошто позициите на посредникот Ванхауте и на владејачката партија не се пресретнуваат на ниту една точка. Европската практика не предвидува власта да биде главен уредник на медиумите....

Украдени или донирани идентитети?

Фактот дека како носители на фалсификуваните исправи, „по дефиниција“ се избирани лица кои одамна живеат во странство, индицира дека постои добро осмислен систем за изборот на „жртвите“. Но и...

Имаш премиер? Не ти требаат институции!

Премиерот стана оперативен супститут за сите наши нефункционални институции. Тие постојат во својата несовршеност и нефункционалност токму за да посведочат за совршеноста и за функционалноста на премиерот. Во спротивно,...

Збор има министерот Спасовски!

Историјата покажува дека оние кои се противат на демократските промени, и убивањето на тие промени го разбираат како „секоја друга, нормална работа“. Во тој контекст, министерот Спасовски треба да...