Е-книга на БИРН за судењето на Ратко Младиќ

„Ратко Младиќ: Од генерал до обвинето лице“ е насловот на е-книгата на БИРН објавена во вторник, во пресрет на изрекувањето на пресудата на поранешниот командант на ВРС, закажано за 22...

Пресудата на Ратко Младиќ ќе му биде изречена на 22 ноември

Следниот месец, на Ратко Младиќ, поранешен командант на Војската на Република Српска (ВРС), обвинет за геноцид и прогон од широки размери, извршени во војната во Босна и Херцеговина, ќе...

Младиќ бара од Србија гаранции за негово привремено ослободување

Одбраната на поранешниот командант на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, побара од властите во Белград, да му достават гаранции на Хашкиот трибунал, дека Младиќ ќе се врати...

БиХ: Жртвите на војната гo осудија ослободувањето на помагачите на Младиќ

Експертите и жртвите на војната во Босна и Херцеговина, ја критикуваа пресудата на Апелацискиот суд во Белград, со која десет лица беа ослободени од обвинението дека му помагале на...

Генерал на ВРС виновен за криење на Ратко Младиќ

Апелацискиот суд во Белград го прогласи пензионираниот генерал на Војската на Република Српска (ВРС), Марко Лугоња, за виновен, бидејќи во 2002 година, во својот стан, го криел тогашниот хашки...

ФХП: Србија му ги предаде бегалците од Сребреница на Младиќ

Фондот за хуманитарно право најави дека ќе поднесе кривична пријава против официјалните лица на Србија, кои на Ратко Младиќ му ги предале бошњачките бегалци, кои од Сребреница избегале во...

Чоколадо и лаги, подарок на Ратко Младиќ за децата од Сребреница

Изудин Алиќ имал осум години, кога заедно со другите бошњачки деца во Сребреница, во 1995 година, го сретнал командантот на Војската на Република Српска (ВРС), Ратко Младиќ, кој им...

Љубиша Беара избра ‘зло’, вели авторот на романот за Беара

Омразата, национализмот и лојалноста кон Ратко Младиќ, направија, полковникот на Војската на Република Српска (ВРС), Љубиша Беара, да стане клучен организатор на масакрот во Сребреница, смета новинарот Ивица Ѓикиќ,...

Одбраната на Младиќ најави можност да ги повика граѓаните на протести

Адвокатите на Ратко Младиќ, најавија можност, да ги повикаат граѓаните на Србија, да излезат на протести за поддршка на нивното барање за условно ослободување на поранешниот командант на босанските...