Претседателката на Врховниот суд не му верува на ОБСЕ

Лидија Неделкова, актуелната претседателка на Врховниот суд, ја обвини мисијата на ОБСЕ во Скопје дека искреирала наводна анонимна анкета за притисоци во судството, поради што ќе се прави нова...

Во Македонија снема кандидати за судии

Судскиот совет не може да избере судии и да ги пополни над 150-те празни места во судовите, бидејќи нема кандидати со завршена Академија. Само во 2014 година, поради пензионирање...

Се токми Советот на пензионери што ќе ги разрешува судиите

Судскиот совет ја комплетирал листата на пријавени пензионери кои сакаат да членуваат во новото тело што ќе ги разрешува судиите, па по спроведување на психолошкиот и тестот за интегритет,...

Отфрлени обвиненија и спогодби во случајот „Јустиција“

Обвинителството се откажало од гонење на 5 обвинети уапсени во акцијата „Јустиција“. Со 7 се склучени спогодби за условна казна, додека другите правдата ќе ја бараат на суд.

Стразбур: Судијата Јордан Митриновски е незаконски разрешен

Македонија изгуби уште еден случај пред судот за човекови права во Стразбур, кој ја прифати тужбата на Јордан Митриновски, поранешен претседател на Апелацискиот суд во Скопје и констатира дека...

Правосудна бомба: Мијалков, Груевски и Јанкулоска на чело на судовите

На дванаесетата по ред политичка бомба Заев презентираше аудио снимки од кои се гледа спрегата меѓу Судскиот совет, Врховниот суд, МВР, УБК и обвинителството – институциите кои според Устав...