63-те Пратеници: Решение на кризата, или на државата?

„Кризата ќе заврши само со 63 пратеници на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Тоа е главна гаранција (…) дека Заев и неговата банда нема да ја дестабилизираат Македонија.“ Таква е позицијата...

Собранието, СЈО и државата

Осомничениот екс-премиер како топка ја шутна собраниската анкетна комисија за прислушувањето, а „расправата“ во Собранието ја операционализира неговата анатема „Ванхојтевци- Катици“

За државата и против неа

Партијата што се препушта на инфериорна инструментализација, ризикува да ја преземе одговорноста не само за сторените престапи на раководството туку и за последиците од заштитата на престапниците со нови...

Перманентно повторување на делото

Груевски ги впрегнува сите ресурси на државата за да се урне браната на Пржино и да се продолжи курсот на перманентната револуција – на таа идеолошко-политичка и кривично-правна дигресија...

Изборот на лидерот

Симптоматично е дека и Георгиевски, и Груевски паднаа на титоистички кадар, на Тупурковски и Иванов. Така дочека, со граѓанскиот отпор внатре и со интервенција на меѓународната заедница, да биде...

БИДИ ЖЕНА!

Државата во овој момент е СЈО и сите субјекти, внатрешни и надворешни, што се синхрони со него. Државата би биле и специјален суд или други акти насочени против авторитарното...

Како ни бега поентата на процесот

Пржино департизацијата на државата им ја остави во аманет на самите партии, со доминација на партиите од власта – субјекти на партизацијата. Во досегашниот тек на процесот (Договорот од...

Дијагнозата на Прибе и терапијата на Хан

Спротивно на граѓанското движење и на извештајот на Прибе, терапијата на Хан фактички ја амнестира Владата од одговорноста, а Премиерот го остава да биде клучен играч за излегување од...