Митинзи – перформанси за спас

Ако згреши Груевски, поразена ќе биде ВМРО-ДПМНЕ. Ако згреши Заев, поразена ќе биде СДСМ, но и непартиската граѓанска борба за слобода, правда и демократија, која ги отвори вратите за...

Последното возење на „мерцедесот“ на Груевски

Со бегствотото на Сулејман Османи, освен што ги навртеа рефлекторите кон сомнежи за поинаков „учинок“ на МВР во Куманово, неповратно ги изгнасија и гробовите на осумте полицајци. Знаеме дека...

Портрет на Мијалков: Брат за брат, оставката за спас на братучедот!

Стана „парадигма“ за општествена моќ како личност што ги обединува сите важни „предуслови“ за тоа - братучед на премиерот, моќен „голем брат“ во тајната полиција и наводно богат... Само...

Смрт за фашизмот, слобода за Македонија

Лесно е да се зборува за антифашизам, но тешко е да се признае дека најкраткиот пат до екстремен фашизам води преку „патриотизам“ слепо центриран околу моноетнички и авторитарни практики....

Црвенковски – „газдата“ на отпорот, прв мора да се демонополизира!

На Црвенковски му е мило ако успее фронотот против режимот на Груевски, но не му е мило ако ловориките за тоа ги собере новото раководство на СДСМ. Тој бара...

На Груевски не му истече мандатот туку времето!

Петстотини и кусур делегати, возрасни луѓе, цели два дена ќе потрошат во режирана фиделкастровска атмосфера, без шанса да сфатат дека на нивниот вожд не му истече лидерскиот мандат туку...

„Погребен венец“ и за Правниот факултет

Оставката на Давитковски го внесува Правниот факултет во еден уште потурбулентен период, во кој нема да биде прашање само дали и колку миленичиња на власта ќе бидат вработени таму....

Зар и ти, сине Бранко?

Црвенковски ништо не мора и не треба да прави заради СДСМ, бидејќи не е во прашање судбината на партијата. Во прашање е судбината на Македонија и сериозната загрозеност за...

Македонија на патот за Емаус

Како ќе ги препознаете земските „богови“? Токму по фарисејството. Едно зборуваат, друго прават. Работат за себе, не за заедницата. Не ги одликува скромност. Дури и во храмовите очекуваат посебен...

Со четврта Македонска република против „Тангентополи“

Градењето слободна, демократска и правна држава не се распишува на тендер. За тоа не се даваат провизии. Се бараат исклучиво визии. Се сеќавате ли како почна крајот на италијанската...