Стразбур: Судијата Јордан Митриновски е незаконски разрешен

Македонија изгуби уште еден случај пред судот за човекови права во Стразбур, кој ја прифати тужбата на Јордан Митриновски, поранешен претседател на Апелацискиот суд во Скопје и констатира дека...

Две третини од судовите без претседател

Од 34 судови во земјава, дваесетина, вклучително и самата судска инстанца која ги именува и разрешува – Судскиот совет, во моментов функционираат без претседатели. Без директор е и Академијата...

Ликвидациски игри со рокови и нерви

Ниту еден закон не му дава неограничено право на Апелацискиот суд да тактизира со објавувањето на пресудата во случајот „Ликвидација“ и нејзино доставување до првостепениот суд. Сегашната ситуација не...

Владата понудила спогодба – Рамковски ја одбил, ќе го чека Стразбур

Државата му понудила спогодба на Велија Рамковски – компензација за долгиот притвор и нарушување на пресумпција на невиност во случајот „Пајажина“ за кои се жалел пред Европскиот суд, но...

Пресудата за „Монструм“ се сели пред Апелација

Пресудата до која дојде БИРН ги аргументира причините што влијаеле на изрекување казна доживотен затвор за случајот „Монструм“. Адвокатите на осудените за петкратното убиство кај „Смиљковското езеро“ поднесуваат жалба...

МАКЕДОНКАТА ВО СИРИЈА: Дадо само ти разбираш што ми значи кога носам бурка

„Мојата внука не е единствената што е регрутирана во Сирија“ тврди дедото на девојчето што на 15 јули избегало од Македонија. Семејството сакало веднаш да ја алармира јавноста, но...

(д)Ефектите на една пресуда

Зошто треба да се поздрави одлуката на Судот во Скопје, кој пресуди дека Зоран Заев го наклеветил Никола Груевски и за тоа треба да му плати 50 илјади евра....