Пречки во донесување на законот за забрана на сегрегацијата во училиштата во БиХ

Владата на босанскиот ентитет, Федерација Босна и Херцеговина (ФБиХ), го поддржаа законот за забрана на системот „две училишта под еден покрив”, но сепак, некои изразуваат сомневање дека федералниот парламент...

Ослободени обвиненети за злосторства во Кладањ

Седум поранешни полицајци беа ослободени од обвиненијата дека во конфликт во 90-тите години, во селото Ступари, кај Кладањ, централна Босна и Херцеговина, нечовечно постапувале со цивилни затвореници од српска...

Секојдневниот очај на борците кои претестираат пред Владата на ФБиХ

Демобилизираните борци на Федерацијата Босна и Херцеговина (ФБиХ), цело лето протестираат пред зградата на Владата, барајќи поголеми права, но официјалните лица велат дека во буџетот нема доволно пари за...

За одбраната на Симатовиќ, Младиќ е одговорен за злосторствата во Хрватска

Одбраната на поранешниот функционер на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Франко Симатовиќ, сугерираше дека за злосторствата над Хрватите во селото Шкабрња, извршени во 1991 година, е одговорна...

Обвинителството на БиХ бара затвор за Насер Ориќ

Судењето на поранешниот командант на територијалната одбрана на Генералштабот на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ), Насер Ориќ, е во својата завршница, а Обвинителството побара тој да биде осуден...

Снимањето на турски серијал за Алија Изетбеговиќ предизвика реакции во РС

Снимањето на серијалот за животот на воениот бошњачки лидер, Алија Изетбеговиќ, во продукција на Турската државна телевизија, ТРТ, иницира реакции на лидерите на босанскиот ентитет со мнозинско српско население,...

Одбраната на наследството на Тито е антифашистичка должност

Националистичките напади врз Тито и врз партизанското наследство, се директно поврзани со самиот идентитет на националистите, но и со нивното помирување со фашизмот. Коментар на Феѓа Буриќ Неодамнешниот предлог,...

БиХ: Жртвите на војната гo осудија ослободувањето на помагачите на Младиќ

Експертите и жртвите на војната во Босна и Херцеговина, ја критикуваа пресудата на Апелацискиот суд во Белград, со која десет лица беа ослободени од обвинението дека му помагале на...

Пронајдена нова масовна гробница во БиХ

Нова масовна гробница е откриена на локалитетот Кориќански карпи, каде што во 1992 година беа извршени грозоморни убиства, кога беа стрелани околу 200 цивили од бошњачка и од хрватска...

Продолжува судењето на Станишиќ и Симатовиќ

Обновеното судење на поранешните шефови на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ и Франко Симатовиќ, обвинети за злосторства во Хрватска и во Босна и Херцеговина, ќе...