Милошевиќ „немал команда” над српските лидери во Хрватска и во БиХ

Одбраната на поранешниот шеф на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ, тврдеше пред судот во Хаг, дека Слободан Милошевиќ имал “влијание, но не и команда” над...

Одлука на Врховниот суд на САД во спротивност со имиграциската политиката на Трамп

Пресудата на Врховниот суд на САД, во случајот на Дивна Маслењак, босанска Србинка, депортирана поради улогата на нејзиниот сопруг во војната во Босна и Херцеговина, на администрацијата на Трамп...

Хрватска бара да учествува во постапката против Прлиќ и останатите

Хашките власти му поднесоа на Хашкиот трибунал жалба, во која бараат да им се дозволи учество во предметот против Јадранко Прлиќ и уште пет други лица обвинети за злосторства...

Пратеник на БиХ ‘турка’ измени на кривичниот закон врзано за негирање на геноцидот

Пратеникот во државниот парламент на Босна и Херцеговина, Денис Беќировиќ, изјави дека забраната за негирање на геноцидот и воените злосторства е неопходна како израз на почитување кон жртвите, но...

Во Сараево на протести пристигнуваат нови демонстранти

Во Сараево е најавено доаѓање на нови демонстранти, кои ќе им се придружат на стотиците незадоволни демобилизирани борци, кои бараат повисоки пензии, што предизвикува страв од продлабочување на социјалните...

БиХ: Учениците против поделба на образованието по национална основа

Запознајте ги учениците и наставниците, кои се борат против поделеното образованието во Босна и Херцеговина, кое придонесе кон цврсто втемелување на сегрегацијата во оваа држава.

Добротворна организација ги посочува страдањата на жените во геноцидот во Сребреница

Британска добротворна организација оваа година го свртува вниманието на 11 јули, ден кога се одбележува сеќавањето на страдањата во Сребреница, на ужасите кои жените ги преживеале за време на...

Мостар подготвен за концертот на Томпсон

Хрватскиот националистички пејач, Марко Перковиќ Томсон, чии концерти се забранети во Европа, ќе одржи концерт во поделениот по национална линија град Мостар, во знак на поддршка на шестмина функционери...

Брамерц: Националистите во БиХ „ги глорифицираат воените злосторници”

Главниот обвинител на Хашкиот трибунал, Серж Брамерц, го предупреди Советот за безбедност на ООН, дека националистите во Босна и Херцеговина и натаму ја негираат вистината за злосторствата извршени за...

Дисциплинска постапка против судија на Судот на БиХ поради коментари во јавноста

Дисциплинската комисија на Високиот судски и обвинителски совет на Босна и Херцеговина, покрена постапка против судија на Судот на БиХ, бидејќи, меѓу другото, во јавноста изјавил дека во Сараево,...