Припадник на силите на босанските Срби обвинет дека запалил живи цивили

Поранешниот припадник на силите на босанските Срби, Радомир Шушњар, е обвинет за учество во масакр, извршен во 1992 година во Вишеград, во кој живи биле запалени 57 бошњачки цивили....

Обележување на местата на страдање во војната во БиХ

Четворица активисти од Босна и Херцеговина, спроведуваат неофицијална кампања за поставување на привремени обележја на местата на страдање во војната, на кои нема постојан споменик

БиХ: Сеќавањата на болницата-логор и денес ги прогонува затворениците

Отстранувањето на споменикот, поставен во чест на бошњачките затвореници, во некогашната болница за коскени заболувања во босанскиот град Столац, ги врати вознемирувачките сеќавања на тортурата што затворениците ја преживеале....

Вкупно 456 деца се ексхумирани од масовните гробници во БиХ

Според Институтот за исчезнати лица (ИИЛ) на Босна и Херцеговина, досега од масовните гробници пронајдени во оваа држава, се ексхумирани вкупно 456 деца под 17-годишна возраст, вклучувајќи и 9...

Случај ‘Станишиќ и Симатовиќ’: За злосторствата во Хрватска виновни „Црвените беретки”

На судењето на поранешните лидери на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ и Франко Симатовиќ, сведок на обвинителството изјави дека единицата “Црвени беретки”, која обвинетите, наводно,...

Припадник на ВРС „пукал во селани, Роми, во близина на Приедор“

На судењето на поранешниот припадник на Војската на Република Српска (ВРС), Боро Милојица, сведок на обвинителството изјави дека видел кога обвинетиот, во селото Волариќе, во 1992 година, отворил оган...

Подигнато обвинение против припадник на ВРС за убиствo на Бошњаци

Поранешниот заменик командант на воената полиција на Војската на Република Српска (ВРС), Ненад Бубало, е обвинет дека учествувал во убиства на Бошњаци во местото Хргар, северозападна Босна и Херцеговина,...

Посмртни останки пронајдени при ексхумации на масовни гробници во БиХ

Во масовна гробница во близина на босанскиот град Власеница, се пронајдени останки на шест лица, за кои се претпоставува дека се бошњачки жртви на војната, а на локалитетот Коричански...

БиХ: Планирани се нови домови за раселените лица

Официјалните лица на Босна и Херцеговина, се состанаа за да разговараат за решавање на станбеното прашање на околу 7.200 лица, кои во војната во 90-тите години, ги загубиле своите...

Од БиХ се бара забрзување на процесирањето на воените злосторства

БиХ не им обезбедила пристап до правдата на илјадници жени, силувани во војната 1992-1995 година во оваа држава, таа мора да го забрза кривичното гонење на извршителите на овие...