Кризата во Македонија е можност за нови сили

Кога земјата ќе излезе од сегашната криза граѓанското општество ќе има шанса да одигра значајна улога во создавањето на поинакво општество. Додека премиерот Никола Груевски и неговите министри и...

Груевски мора да поднесе оставка и да направи пат за транзициски процес

Време е македонскиот премиер да си оди – секое друго решение би било како разместување на столчињата на палубата на брод што тоне. Како што одекнува скандалот со прислушувањето...

Груевски од Македонија направи кошмар

Влада која спроведува операции на следење од вакви размери го има изгубено кредибилитетот, го има изгубено своето право да владее. Минатите седмици Македонија е бомбардирана од откритија за масовно...

Случајот на Кежаровски покажува дека Македонија го загуби патот

Со начинот на кој ги водеше случајот на Кежаровски и измените и дополнувањата на Уставот, Владата на Никола Груевски повторно се покажа во своите вистински авторитарни бои. Со тажниот...

Лекции од Големата војна: Неуспехот на лидерството

Неуспехот да се возврати ударот на популизмот и екстремистичките елементи кои добиваат простор во неколку земји-членки на ЕУ ќе додаде гориво на етно-националистичките политики кои се уште преовладуваат во...