Сагата МПМ или како да се убие слон

Во последните 10 години, свесно или несвесно, гигантот систематски се „ослободуваше“ од своите најголеми адути: респектираните уредници, квалитетните новинари и довербата од публиката

МРТ: „Државен“ сервис кој се оддалечува од јавниот интерес

Дебатата организирана од Здружението на новинарите на Македонија која на иста маса ги седна одговорните од Македонската радиотелевизија и Агенцијата за медиуми и новинарите

Годината низ наша призма

Со ревијална ретроспектива се навраќаме кон најважните стории што ги објави „Призма“, како гласило на Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) во Македонија.

Македонските амбасадори под дипломатски притисок за случајот Кежаровски

По повикот на Меѓународната федерација на новинари, новинарските здруженија низ светот пишуваат писма до македонските амбасадори во нивните земји

„Безбројните мајмуни“ и авторот

Се губат ли вистинските автори и медиумите со интегритет под притисок на размножените аматери зад новоформирани информативни веб-страници. Ако на безброј мајмуни им дадете безброј машини за чукање, и...

Обид за дебата за забелешките од Извештајот на ЕК за медиумите

Проблемите во медиумската сфера ги препознаваат и новинарските здруженија и Извештајот на ЕК, но не и тие што се директно посочени како нивни генератори – власта и институциите