Колумбо: „Титаник“ не ја откри Америка

Интервјуто е измислен, сатиричен текст] Познатиот морепловец дошол во лов на едно од оние 600 работни места на ден, му се допаѓа Скопје 2014, иако има забелешки, во интервјуто...

Глобален гулаг

Македонскиот медиумски мрак и севкупната истренираност светот да го мериме од „Шара до Гевгелија“ направија Маклауновото светско село да се претвори во глобален затвор за слепите при очи. Навидум...

Новинарство со лажна декларација

Поразително е чувството на измаменост од некои новинарски производи. Во декларацијата ви се ветени 100% факти, а добивате 30% шпекулации, 30% спин, 30% пропаганда, 5% вештачки бои за „неутралност“,...

Како ни бега поентата на процесот

Пржино департизацијата на државата им ја остави во аманет на самите партии, со доминација на партиите од власта – субјекти на партизацијата. Во досегашниот тек на процесот (Договорот од...

Медиокритетите и дебатата

Едни исти новинари во едни исти медиуми повикуваат едни исти соговорници да коментираат едни исти политички збиднувања. „Интелектуална власт во Франција: (Најмногу) 40 медиокритети решаваат за животот или за...

Писмо до Пјер Мороа

Господине Мороа, пред две децении интуитивно сте го почувствувале проблемот, но сте ја згрешиле дијагнозата. Не е проблемот во „племето“, (народот/граѓаните) туку во неговите политички водачи, кои и покрај...

Она што тука ќе го прочитате ќе ве шокира

Сензационализмот е спротивност на новинарството, затоа што една од основните задачи на новинарството (и на новинарот) е да ги штити интересите на јавноста, а тие најчесто не само што...

Како до раст за сите?

Зошто во некои земји економскиот раст ја зголемува нееднаквоста, а во некои ја намалува? Како од економскиот раст полза да имаат сите, а не само привилегираната елита? Меѓународната организација...

Меѓународната заедница: Избирачкиот список е прочистен, го нема СДСМ

[Интервјуто е измислен, сатиричен текст] Во ексклузивно интервју, Меѓународната заедница зборува за Пржинскиот договор, улогата на комесарот Хан, излетот на Груевски во Вашингтон и за спорот за името. Со...