Насер Ориќ ослободен од обвиненијата за воени злосторства

Насер Ориќ, поранешен командант на единицa на Армијата на БиХ (АБиХ) во Сребреница, беше ослободен од обвиненијата што го теретеа за убиство на тројца воени затвореници од српска националност,...

Поранешен припадник на ХВО осуден заради силување во војната во БиХ

Поранешниот член на Хрватскиот совет за одбрана, (ХВО), Јозо Ѓојиќ, беше осуден на шест години затвор за воени злосторства, откако беше прогласен за виновен за силување на жена во...

Остри реакции на Србија и на РС, по ослободувањето на Ориќ

Политичките водачи на Србија и на Република Српска (РС), остро ја критикуваа пресудата што му беше изречена на Насер Ориќ, поранешен командант на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ)...

Како воените злосторници во Србија станаа херои?

Воените злосторници кои ги отслужија своите казни, станаа активни учесници во политичкиот живот во Србија, благодарение на Владата и на медиумите, кои, промовирајќи ги како херои, решија да го...

Насер Ориќ ја чека пресудата по обвинението за убиство на српски воени затвореници

Судењето на Насер Ориќ, поранешен командант на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ) во Сребреница, кој е обвинет за убиство на тројца воени затвореници од српска националност, беше сконцентрирано...

Ослободен од обвинението за нечовечно постапување со затвореници

Поранешниот полицаец Милан Гавриловиќ, беше ослободен од обвиненијата за нехумани дела, извршени врз затвореници од несрпска националност, кои биле транспортирани во логорите во регионот на Приедор, во 1992 година....

Припадник на силите на босанските Срби обвинет дека запалил живи цивили

Поранешниот припадник на силите на босанските Срби, Радомир Шушњар, е обвинет за учество во масакр, извршен во 1992 година во Вишеград, во кој живи биле запалени 57 бошњачки цивили....

Семејствата на убиените српски гардисти бараат детали за истрагата

На годишнината од смртта на двајцата гардисти, кои настрадаа во касарна во Белград, во која наводно се криел обвинетиот од Хашкиот трибунал, Ратко Младиќ, нивните семејства побараа информации од...

Насер Ориќ: Сакан и омразен командант на Сребреница

Насер Ориќ, командант кој во војната во Босна и Херцеговина ја бранеше Сребреница, а пред војната го обезбедуваше Слободан Милошевиќ, пред изрекувањето на пресудата во предметот во кој тој...

Насер Ориќ: Сакан и омразен командант на Сребреница

Насер Ориќ, командант кој во војната во Босна и Херцеговина ја бранеше Сребреница, а пред војната го обезбедуваше Слободан Милошевиќ, пред изрекувањето на пресудата во предметот во кој тој...