Режисерка од Косово ја истражува траумата предизвикана од сексуално насилство

Новиот филм на режисерката Лендита Зеќирај, „Kуќата на Ага”, ги истражува психолошките последици од военото сексуално злоставување и од семејното насилство

Србија: Јавен простор за непокаените воени злосторници

Иако е прогласен за виновен за воени злосторства, Воислав Шешељ сѐ уште е пратеник во Собранието на Србија, а и други воени злосторници, и покрај осудителната пресуда, и натаму...

Хрватска: Негирање на злосторствата и величање на злосторниците

Mинимизирањето на злосторствата на фашистичкиот режим во Хрватска во Втората светска војна, како и рехабилитацијата на осудените злосторници од војните во 90-тите години, и во 2018 година беа причина...

ФХП: Србија не ја спроведува Националната стратегија за воени злосторства

Фондот за хуманитарно право (ФХП) од Белград, соопшти дека Србија постигнала мал напредок во спроведувањето на Националната стратегија за процесирање на воените злосторства

Дали и натаму има потреба од присуство на мисијата на ООН во Косово?

УНМИК, цивилна мисија, беше на чело на привремената администрација на Косово со цел „да обезбеди услови за мирен и нормален живот на сите жители”. Сепак, мислењата се разликуваат во...

Убиецот на Ивановиќ „е сé уште на слобода”

Крешник Гаши, Дие Морина/Приштина Во документот на Специјалното обвинителство на Косово, во кој БИРН имаше увид, се вели дека лицето што го уби Оливер Ивановиќ, пред седиштето на неговата...