Наследниците на припадниците на пронацистичките сили „бараат враќање на имотот“

Филип Рудиќ, Белград Од српската Aгенција за реституција велат дека потомците на припадниците на пронаистичките сили од Втората светска војна, поднеле барање за враќање на имотот, и покрај законот кој...

Хрватска му ја намали казната на поранешниот разузнавач Перковиќ

Ања Владисављевиќ, Загреб Окружниот суд во Загреб, донесе одлука, со која казната доживотен затвор, што му беше изречена на Перковиќ од страна на судот во Минхен, му беше намалена на...

Убиството на Александра Зец треба засекогаш да го прогонува Загреб

Хрватските полицајци, кои во 1991 година, ја убија 12-годишната, Александра Зец, никогаш не беа казнети, а властите се обидоа да ги прикријат работи во врска со убиството на оваа...

Караџиќ побара да биде ослободен до конечната пресуда

Радоша Милутиновиќ, Белград Поранешниот политички водач на босанските Срби, Радован Караџиќ, побара од Механизмот за меѓународни кривични трибунали (ММКТ) во Хаг, да го пушти на условна слобода, до конечната...

Во Хаг на разговор повикани уште двајца поранешни високи припадници на ОВК

Перпарим Исуфи, Арта Соли, Приштина Специјализираното обвинителство во Хаг, кое ги истражува воените и повоените злосторства во Косово, ги повика на разговор поранешните високи припадници на Ослободителната војска на...

Брамерц: Владата на Хрватска ги „блокира” предметите на воени злосторства

Ламија Гребо, Сараево Главниот обвинител на Механизмот на меѓународни кривични трибунали (ММКТ), Серж Брамерц, пред Советот за безбедност на Обединетите нации, наведе дека Владата во Загреб ефективно блокира предмети...

Зголемени затворски казни за тројца поранешни припадници на АБиХ

Албина Соргуч, Сараево На тројца поранешни припадници на Армијата на Босна и Херцеговина (АБиХ), осудени за злосторства извршени над цивилни затвореници од хрватска националност, во жалбена постапка, казните затвор...