Дома си е дома

Апсењето на Груевски и Бошковски е добра вест. Тие се живи и здрави за среќа на нивните семејства, но и за среќа на очекувањата на македонската јавност - низ...

Од А до Ш за режимот што замина

А е за арамилакот како главен атрубут на нивната автократија. А е и за аболицијата со која се обидоа да се самоамнестираат за истиот тој арамилак. Ама не само...

Одвеано со виорот

Ако во оваа држава воопшто постои култура на сеќавањето, ерата на Груевски нема да биде запомнета ниту како нова, ниту како стара туку како црн период во историјата на...

Знаци покрај патот

Се работи за сите наши реални улици, калдрми, дупки и макадами по кои во недела граѓаните ќе одат од домовите кон гласачките места, а нелагодноста во табаните ги потсетува...

Европа мора да ги поддржи „ветриштата на промените“ во Македонија

Засега, граѓаните на Македонија колективно можат да здивнат со олеснување дека кошмарот на претходните години конечно заврши. Потребен е голем напор за да се осигура дека тој нема да...

Холограмски митинзи

Не дека последната деценија не се изнагледавме автобуси и секакви превозни средства што носеа републички „кворум“ по скопските митинзи, ама, ете, некако наивно помислив дека за локални избори не...

Солзавец и „солзавец“

Цели десет години беше произведувана нова армија „самуилови војници“, кој заслепен на едното, кој на двете очи, зашеметени и закрепостени од Партијата

Злосторници и реформатори

За разлика од состојбата пред парламентарните избори, сега знаеме дека во партијата имало противници на „централизмот“, но тоа го потиснуваат или одлагаат за да не и` наштетат на партијата