Србија ги игнорира проблемите на војниците

Откако српски војник, пред Собранието на Србија, се закани дека ќе се самоубие, Воениот синдикат и Здружението на ветерани, предупредија дека голем број војници имаат проблеми со долгови или...

Сведоштво за преживеано силување во Фоча

Сведочејќи на судењето на поранешниот припадник на Војската на Република Српска (ВРС), Миломир Давидовиќ, првиот сведок, заштитена под името С-1, раскажа како Давидовиќ сексуално ја злоупотребувал во 1992 година,...

„Црвените беретки“ во БиХ „убивале цивилни затвореници“

На судењето на поранешните шефови на Службата за државна безбедност (СДБ) на Србија, Јовица Станишиќ и Франко Симатовиќ, сведок на Хашкото обвинителство изјави дека „Црвените беретки“, во 1992 година...

Специјалниот суд на Косово ги акредитираше првите бранители и застапници

Специјализираните совети на Косово, ги регистрираа првите 39 адвокати на лицата што ќе бидат обвинети и првите застапници на жртвите, од кои 11 се косовски Албанци, а 8 Срби.

Нова интернет страница за војните во 90-тите за наставниците на Балканот

Devedesete.net е нова интернет страница креирана со заеднички напори на историчарите од Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и од Србија, со цел да им помогне на наставниците во...

Офицер на ЈНА ја призна вината за гранатирање на Шибеник

Во договор со обвинителството, во замена за казна од четири и пол години затвор, поранешниот офицер во Југословенската народна армија (ЈНА), Милан Павловиќ, призна дека во 1991 година, го...

Хрватска сѐ уште чека одговор од Србија за одредени предмети на воени злосторства

Обвинителството за воени злосторства на Србија, речиси една година не одговорило на барањата за информации на хрватското државно обвинителство, за адресата на одредени сведоци, а канцеларијата на Интерпол во...

Силите на Србија во Втората светска војна биле „под германска команда“

На судското рочиште, на кое се расправа по барањето за рехабилитација на српскиот премиер од Втората светска војна, Милан Недиќ, беше кажано дека вооружените сили на окупирана Србија, директно...

Припадник на ВРС „ја силувал жртвата, а потоа побарал кафе од неа“

Според сведокот, откако била тепана и силувана во Вишеград, за време на војната во Босна и Херцеговина во 1992 година, припадникот на Војската на Република Српска (ВРС), кој ѝ...

Како Јасеновац, како концентрационен логор, исчезна од Википедија на хрватски јазик

За разлика од другите јазици, во хрватската верзија на текстот за концентрациониот логор од Втората светска војна, Јасеновац, во Википедија, логорот е наречен „собирен логор“, фашистичките злосторства се минимизирани,...