„Шарената“, една година подоцна

Вторник, околу 16 часот. Се подготвувам да си одам од работа. Колегата енергично влегува во канцеларијата, со некоја огорчена насмевка. Виде ли што направија?  Не, што? Иванов ги помилуваше...

Половина БДП јавен долг

Што значи тоа што јавниот долг надмина 50% од БДП? Кои се проблемите со нашиот јавен долг? Што треба да се направи за да се сменат работите?

650 милиони евра

Задолжувањето од 650 милиони евра ќе значи крај на режимот, доколку оние кои досега гледаа со резерва на протестите, конечно се разбудат и сфатат што се случува. Заспани, време...

Седма недела, што понатаму?

На протестите постојано се слуша дека тие треба да се радикализираат. Тоа е точно. Револтот на протестирачите мора да се манифестира на вистискиот начин. Мора да дојде до блокади...

Спуштете ги штитовите!

Часот е 20. Денешниот протест е веќе започнат. Дали да поминеш низ него, или да одиш право дома? Изгубен си, исто колку што беше изгубен и кога те приведоа....

За вампирите и банкарите

Банките во Македонија во 2015 година оствариле добивка од 76 милиони евра. Со тие пари можат да се изградат два современи клинички центра, или да се покријат половина од...

Како до раст за сите?

Зошто во некои земји економскиот раст ја зголемува нееднаквоста, а во некои ја намалува? Како од економскиот раст полза да имаат сите, а не само привилегираната елита? Меѓународната организација...