Зошто филмот „Караула“ го објаснува распадот на Југославија подобро од учебниците

  Кај секој што растел во Титова Југославија, денешниот датум веројатно буди силни лични спомени. Но, во матната постјугословенска сегашност, 29 Ноември, или Денот на Републиката, е ден кога...

Да не биде после Цацко крив

Спасовски, наместо да го расчистува инцидентот, тој им реплицира на „куририте“ со фотките, кои треба да докажат дека физички ништо не ѝ недостасува на полицајката

Локален избор – алатка за избори

Алатката на Институтот за истражување „Импакт“ им овозможува на гласачите да ја споредат својата позиционираност со онаа на кандидатите и партиите кои учествуваат на претстојните локални избори

Пропуштена шанса

Парадоксално, Груевски ја доби новата приказна за Скопје, онаа за која се бореше со „крстоносни орди“ на плоштадот во 2009 година и за која потроши повеќе од 670 милиони...

„Шарената“, една година подоцна

Вторник, околу 16 часот. Се подготвувам да си одам од работа. Колегата енергично влегува во канцеларијата, со некоја огорчена насмевка. Виде ли што направија?  Не, што? Иванов ги помилуваше...

Зошто ЦЕУ ѝ е потребен на Македонија и зошто Македонија му е потребна нему

Изминативе неколку дена ударна вест во унгарските, но и регионалните и светските медиуми беше веста за можното затварање на Централноевропскиот универзитет (ЦЕУ) во Будимпешта по предлогот на Владата на...

Инаетот на природата

Имало труења, имало убивање животни, шинтерите ги заловуваат секојдневно, па ете ги – пак на улиците. Што значи дека нешто во системот не штима. А тоа што не штима,...