Случајот Бесим Ибрахими – ново стегање на јамката околу новинарството

Рестриктивната дефиниција на новинарот преку работниот статус отвора можност неподобните новинари на кои, под притисок на власта ќе им биде прекинат работниот однос или ќе им биде затворен медиумот,...

Премиере, а зошто не ме уапсите?

На постов му претходи колумната Медиумски монструми од истиот автор. Јас Ацо Кабранов, долгогодишен тв новинар, сега уредник во порталот Либертас по „истражувачката“ сторија на провладините медиуми (портали и...

Macedonian way of doing business

Македонските бизнисмени постојано се жалат на големите казни, на инспекциите кои постојано ги казнувале, а они не биле криви. Изминатата недела два настани ми привлекоа внимание и кои морам...

Тишината не е решение

Зарем има нешто од она што го сведочиме секојдневно кога станува збор за состојбата на новинарството што веќе не е кажано, за што не е алармирано, протестирано? Не еднаш,...

Темни облаци над судскиот процес „Монструм“

Пресудата што треба да им биде изречена на група етнички Албанци, обвинети за исламски тероризам, врзано за убиството на петмината Македонци кај Смилковско езеро, би можела да предизвика опасни...

Заробени медиуми: А бе, ти уште не си уапсен

Реченицата од насловот е најпримитивното оправдување за слободата на медиумите од режимот на Груевски. Штетите што се нанесени врз македонското новинарство во изминатите 8 години тешко можат да се...

Мегатренд

По редот на нештата таа интелектуална маса, која се стекнала со дипломи од одредена област би требало да го подобрат нашето живеење, да унапредат нешто во своето работење. Ама...

Светско првенство

Разликата е во македонските менаџери, кои никако да сфатат и да разберат дека треба да размислуваат и да работат само бизнис, да сфатат дека преку бизнис размислување може да...

Брзорасиплива култура

Луѓето не сакаат да чувствуваат дека животот им е безвреден и ќе изнајдат начин да го легитимираат своето место во пајаковата мрежа. Таа човечка потреба е многу успешно експлоатирана...