Протестирам за да не полудам

Протестот заврши, ние се разделуваме секој на своја страна. Си мавтаме со другарките со ишарет „се гледаме утре, исто време, исто место“. Морам да признаам дека сум уморна понекогаш,...

Републиката во пламен!

Републиката ја закопуваме ние граѓаните со нашето соучесништво во грабежот прифаќајќи да ги глодаме коските на господарите на нашата економија и на нашето јавно добро кои елитите си ги...

За симулакрумот на активно граѓанство

Гневот на продемократските демонстранти кој беше искажан преку фрлени јајца, камења и боја, како и неколкуте турканици со полицијата, претставува совршена муниција за и онака празната реторика на ГДОМ-овци....

Последното претседателско помилување

Откако Претседателот ја уништи и последната надеж за исполнување на Пржинскиот договор, само меѓународна интервенција може да ја спаси државата од насилство. На 12-ти април, Претседателот на Македонија, Ѓорге...

Клуч за Антикорупциската комисија

Антикорупционерите се дојдени на функцијата за да се борат против корупцијата и криминалот, а ако вака лесно ги „затвораат прашањата за век и векови“, тогаш затворањето на оваа институција...

Бизнис политика наспроти визија

Домашните политички-бизнис елити и странските картели со неподнослива леснотија ги истуркаа граѓаните, ги претворија во публика и им дадоа навивачки свирчиња. Ниту еден суштински договор, Охридскиот, децентрализацијата, Мајскиот, Пржино…,...

ЕУ помеѓу стабилноста и вредностите

Со поддржувањето на владејачката коалиција која одбива да прифати какви било предлози или барања од граѓанскиот сектор, ЕУ очигледно праќа порака дека, на крајот од денот, граѓанските барања се...

Мерките на владата не ги следат официјалните анализи за аерозагадувањето

Споредбена анализа за тоа што било утврдувано во годините наназад во врска со загадувањето на воздухот со она што власта го „преземала“ за да го спречи истото. Загадувањето на...

Не е сѐ во ред, Филипе

Како оваа ендемично успешна економија не можеше во своите спреги да ги стави и моите пријатели? Си ги сакам блиските назад. Викенд, вечерта завршува и си одам накај дома....