Несоодветни споредби меѓу ропството во Америка и животот во Османлиското Царство

Не ми се допаѓаат „смешките“ во врска со филмот „12 години роб“ што доби Оскар, со поента дека ние сме биле фраери што сме издржале „500 години турско ропство“....

Астротурф граѓанство

Наместо вистински успех во владеењето, како подобрување на економската состојба, спречување на корупцијата или заштитата и унапредувањето на човековите права и слободи, полесно е да се собере одредена група...

Истражувачкото новинарство-потреба или закана?

Се сеќавам некогаш во новинарството постоеше вистински натпреварувачки дух за тоа кој прв ќе објави некоја информација, за утредента да се чуствуваме како вистински победници. Една неодамнешна посета на...

Зoшто Призма?

Ние сметавме дека делумно, не значи и доволно, и дека делумно треба што поскоро да го замениме со една подобра слика за нашата заедница. Соработката помеѓу новинарите и граѓанските...

За новинарите и за оние другите

Драмата на новинарството не е апстрактна. Таа е конкретна, жива „битова драма“ на новинарите и вработените во медиумите. Тоа е драма на самохрани мајки кои се согласуваат половина од...

Медиуми или провокатори?!

Време е новинарите и медиумите да ја сфатат огромната одговорност и влијание кои ги има пишаниот збор, и да решат дали нивните вести, стории и истражувања сакаат да донесат...

Македонското судство е независно – од правда

Пресудата за Кежаровски го чини гротескно тврдењето на Премиерот дека судовите во Македонија функционираат независно од политиката. Останува многу малку да се каже за најновата манифестација на неправда кон...