(д)Ефектите на една пресуда

Зошто треба да се поздрави одлуката на Судот во Скопје, кој пресуди дека Зоран Заев го наклеветил Никола Груевски и за тоа треба да му плати 50 илјади евра....

За самоубиства не се информира

Секогаш е страшно кога човек умира, можеби уште пострашно, или барем позбунувачки, е и кога тој сам ќе посегне по сопствениот живот. Тоа е информација која стаписува, вест која...

Иднината е во претприемништвото

Наместо институциите да стимулираат претприемништво тие на секој можен начин го дестимулираат и буквално ги тераат, посебно младите, да сакаат и да аплицираат за работа во јавните институции. Што...

Како пропадна договорот со Владата

Тоа што му се допадна на министерот Груевски, не му се допадна на премиерот Груевски. Некаде 2001 – 2002 година неколку членови на здружението на работодавачи во медиумите, кое...

Киднапирана иднина

Денес има толку малку луѓе кои го делат ентузијазмот на татко ми од деведесеттите кој веруваше дека мора и може да биде подобро. Другите одамна си ги спакуваа куферите....

Професорите штрајкуваат за сите нас

Синдикатот на новинарите во своето четиригодишно постоење сведочи за десетици случаи на флагрантни кршења на професионалните, работни и човекови права во кои жртвите решаваат да одмолчат за следните им...

Срамна академска тишина!

Во Македонија и дефинитивно интелектуалната (академската ) елита, наместо слободоумна и гласна совршено се вклопи во режимот. Во Македонија и дефинитивно интелектуалната (академската ) елита, наместо слободоумна и гласна...

Систем за оцрнување на новинарите

Харангата врз новинарите Слободанка Јовановска и Насер Селмани се само уште еден доказ во низата на државната репресија врз новинарството. Политичката контрола и економската зависност на медиумите прераснува во...

Создaвајќи ја празнината

Политичка конфронтација со уметничка имагинација. „Наспрема овој свет стои една флејта на уметноста. Таа, недвојбено, претставува принцип на храброста во самиот потфат на мислењето. Ние мораме да бидеме длабоко...

Kiss freedom goodbye!

Земја со опозиција на колена, но и земја со десеткувано граѓанско општество, послушни интелектуалци и уметници – мора да се загрижи за својата слобода! Утрово го дочекувам со висока...