„Плева“ од медиуми и „плевел“ од медиуми

Груевски на граѓаните им подметнува лоши аргументи, надевајќи се дека ќе го земат здраво за готово и нема критички да го промислат и анализираат неговото аргументирање. Со патетичните примери...

Економското елиминирање на новинарите го замени физичкото

Оние што сѐ уште имаат работа работат во редакции во кои некогашните редакциски дебати се заменети со вертикален команден синџир, што значи „објавуваш или не објавуваш тоа што ќе...

Праисториски менаџери

Наместо да ги засукаат ракавите и да видат како и на кој начин може да им помогнат на менаџерите и на сопствениците да ги решат своите проблеми, да инвестираат...

Зошто „не“ за семејните студии

Семејни студии не се академска дисциплина, ниту во класичната смисла на зборот ниту во интердисциплинарната. Семејни студии не се академска дисциплина, ниту во класичната смисла на зборот ниту во...

Замисли си

Замисли си Студентскиот дом Гоце Делчев да се пренамени во Дом на млади на Македонија, екстерното тестирање да се прогласи за пробно, да има чист воздух и чиста вода...

Се грижи ли некој за Кежаровски?

Додека сега се чека Апелација и се издишува незадоволството во новинарската заедница со некакви оптимистички, но нереални сценарија, се прашува ли некој што се случува со тој човек и...

Македонија ја плаќа цената на циничните игри на власта

Неодамнешната ерупција на етничко насилство во Македонија, е директен резултат на неодговорноста и скапата политика на двете партии на власт, во стилот раздели, па владеј. Убиството што на 19...

Заробени медиуми: Како суди судот на Груевски

Скандалозна пресуда на судиката Весна Калковска која убаво го отсликува режимот, судството и новинарството. Деновиве падна уште една скандалозна судска пресуда која убаво го отсликува режимот на Никола Груевски...

Нечуен пискот за смисла

Жално е што треба да се случи морална или природна катаклизма, за стегите да попуштат и да се потсетиме на новинарството какво би требало и можело да биде. Заборавената...

Под сенката на дудинките

Кој јадел дудинки знае: освен што рацете, устата и забите ќе ви добијат темно виолетова боја, дамките од дудинки на облеката едноставно не се мијат. На почетокот на минатиот...