Контрадемократија

Моменталното договарање помеѓу двете клучни партии нема и не може да има реална реформаторска моќ, но има голем потенцијал да ни се удри од глава како реставрација или ново...

Притисокот врз судиите мора да се засили

Судството не смее и не треба да биде надвор од „контролата“ на јавноста, од сериозна дебата во стручните кругови и медиумите по прашањата како што се стручноста и непристрасноста...

Што донесе Пена во Тетово

Човечката цивилизација се заснова на контрола и на усогласување со природата, особено користењето на водата. Првите градови никнале околу големите речни корита, откога ги скротиле. Иригационите системи се основа...

Есен во Скопјанг

Да беше жив надреалистот Борис Вијан, ќе напишеше приказна за провладиниот експерт во темно сако и во бела кошула кој наместо глава, на вратот носи комбе со човечки уши...

Падобранци

…или, не прави се како да си паднат од небо! Како мал, се сеќавам дека често слушав како велат, „ајде, не прави се како да си паднат од небо“...

Како да се подобри парламентарниот надзор над следењето на комуникациите

Последниот скандал во Македонија кој откри масовно прислушување на граѓани ја наметнува потребата од ревидирање на воспоставените надзорни механизми кои, иако почиваат врз генерално задоволителна правна рамка, се покажаа...

Граѓанинот мора да излезе од излитените фрази

Здодевни се конспиративните теории и мрзливоста пред сѐ да се истражува за да се заклучува. Во овие моменти граѓанинот не треба да е губитник туку истражувач. Време е самиот...

За промена на работите не се доволни само зборови

Дали оваа власт ја мачка албанската опозиција со некаков „магичен крем“, со кој им ја згаснува антивладината страст? „Ние во континуитет тврдиме дека оваа власт е една од најкриминалните...

Деполитизација на граѓанското

Сведувањето на политичкото на два кампа, на одредена мала територија, без други места и простори за остварување на граѓанинот како политичко битие е недоволно за уривање на авторитарната елита...