ФЗОМ сам се демантира

По повод сторијата „Државното ин витро не е ниту бесплатно ниту брзо“, објавена нa Призма од новинарот Владе Ѓорчев во рамките на Повикот за истражувачки стории, реагирашеФондот за здравствено...

Од спротивни страни

На протестот на 21 мај во паркот Тиволи во Љубљана се чувствуваше нашата солидарност со пријателите и блиските во Македонија, директно изложени на толчникот на власта од кој ние...

Епа другари, од нас зависи

Разликата помеѓу успехот и поразот во ова наше време е во истрајноста и упорноста. Ме буди плач. Син ми протестира јако од сабајле. Нема правда нема мир. Во право...

Доста беше молк

Кога човековите права во една земја се наоѓаат на маргините на општеството, единствениот начин да ја вкусиш слободата е да излезеш на улица и гласно да го извикуваш она...

А вам ви се гади ли?

Мене не ми се гади одамна. Напротив. Се смеам кога одам на протест. И не носам гнев за никого и за ништо. Тоа е работа на бегот. Оној бег...

Политичарите да ѝ служат на вистината

Верувам во оваа револуција која дојде како резултат на: 25 години морничава сиромаштија, корупција, затвореност на државата, убиства, медиумски мрак, полициска бруталност, задолженост, безочно лажење. Зошто Шарена револуција? Шарената...

Јас со ваква началничка Македонија не можам да се согласам

Протестите во Скопје и низ Македонија, вакви какви што се: шарени, граѓански и слободарски се единствениот пат еднаш засекогаш авторитарните тенденции на политичките партии да бидат скротени. Долгата, насилна...

Протестите се борба за опстанок на Македонија

Имплицитната порака на овие шарени протести е: „Има злостор – има казна“. Нема бегање од казната, не постои такво место во светот! Протестите на македонската „Шарена револуција“, кои траат...

Ете нѐ повторно на улица

Веќе навикнат ритам, се будам, деца на училиште, утринска гимнастика, на работа – работно, шарено протестирам, заслужен одмор. Некои велат дека долго трае. Јас велам: нека трае. Треба граѓаните...

Повторно ќе победиме!

Кога прашуваат кој стои зад #Протестирам, кој е #Протестирам, погледнете на улиците и плоштадите низ Македонија. Тоа е е #Протестирам Сигурно постои збор во некој јазик кој ја опишува...