Има надеж за 2015!

Почнаа да се редат грешките во чекори. Затоа што на Македонија ѝ се случува народ, а за возврат добиваме набрзина изгласани закони, затворени врати, полициски кордони, преполни затвори со...

Зошто „подвизите“ на Аркан не се вест во Србија

Не беше изненадување што гламурозниот роденден на синот на паравоениот водач, Жељко Ражнатовиќ, доби поголемо внимение од истражувањето на БИРН, за воената бруталност на неговите „Тигри“. Истражувањето на БИРН објавено...

Белешки за популизмот: Варвари пред медиумиските порти

Mногумина уште цврсто стојат зад неколкуте електронски и печатени медиумски капии притиснати од бројните анонимни орки на режимот кој блуе пропаганда, клевети и навреди по секого кој се одважил...

МПЦ – Табу-тема

Постои ли апсолутна табу-тема во македонското новинарство? Да, постои! Темата сe вика – МПЦ! Велам МПЦ зашто не се работи за област, туку за институцијата Македонска православна црква. Во...

„Безбројните мајмуни“ и авторот

Се губат ли вистинските автори и медиумите со интегритет под притисок на размножените аматери зад новоформирани информативни веб-страници. Ако на безброј мајмуни им дадете безброј машини за чукање, и...

Дронови и кловнови!

Лани во Словенија бевме собрани дваесетина новинари од сите поранешни југословенски републики, Албанија и од Бугарија. Една недела заедно работевме, учевме, ама не се степавме. Напротив, новинарите од Косово...

Кога обична бројка станува строго чувана тајна

Од Министерството за финансии не ги баравме информациите за тоа кои компании се јавиле на јавниот повик за новите слободни финансиски зони и која цена ја понудиле, туку само...

Политичка пропаганда во пикантен програмски сендвич

За народот да ги гледа вашите вести, без оглед дали се независни, професионално одработени или партиско-политички и пропагандно штелувани, треба „да го врзете“ за телевизорот. А, просечниот македонски гледач...

Слушнете ги дописниците

Условите за работа на македонските новинари се лоши, тоа е веќе апсолвирана тема, но условите на македонските дописници се со еден збор – невозможни! Напросто е невозможно да бидете...

Изјавите и ставовите на отец Бобан Митевски се автентични

Одговор на авторот на сторијата „Македонија распната меѓу крстот и полумесечината“ кон реакцијатана отец Бобан Митевски дека не бил интервјуиран. Во рамките на Проектот за истражувачко новинарство и соработка помеѓу...