Селективна амнезија: Негирање на хрватскиот холокауст

И покрај постоењето на закони кои се против негирање или намалување на значајноста на кривичните дела за геноцид, најновата земја-членка на ЕУ не презеде остри мерки против оние кои...

Светскиот еврејски конгрес ја повикува Хрватска на дебата за Холокаустот

Светскиот еврејски конгрес сака да иницира дебата за ревизионизмот на холокаустот во Хрватска, со цел да поттикне признавање на злосторствата извршени во концентрациониот логор Јасеновац, во Втората светска војна,...

Српски паравојници обвинети за масакр во хрватско село

Сведок изјави дека во декември 1991 година, во селото Јошевиќи, во централна Хрватска, ги пронашол мртвите тела на 21 локален жител, вклучувајќи ги и неговите роднини, за кои тој...

„Погласно од оружјето”, филм за пејачите на патриотски песни во војната во Хрватска

Новиот документарен филм за големиот број хрватски патриотски песни, снимени за време на конфликтот во 90-тите години, зборува за музичарите кои волонтерски ја подржувале Татковинската војна во Хрватска. Свен...

Ексхумирани 137 жртви на локалитетот Кориќански карпи

При ексхумацијата на локалитетот Кориќански карпи, најдени се посмртни останки на 137 цивили од бошњачка и хрватска националност, за кои се претпоставува дека се жртви на масовните убиства на...

Брамерц ќе ја пријави Хрватска во Советот за безбедност

Главниот обвинител на Хашкиот трибунал, Серж Брамерц, изјави дека ќе ја пријави Хрватска во Советот за безбедност на ООН, поради несоработката со Босна и Херцеговина. Свен Милекиќ, Загреб Серж...