Србија реагираше на инсистирањето на Трибуналот за екстрадиција на радикалите

На инсистирањето на Хашкиот трибунал, Србија да го исполни барањето за екстрадиција на тројцата членови на Српската радикална партија, властите во Белград со одговор дека случајот е затворен

Мостар подготвен за концертот на Томпсон

Хрватскиот националистички пејач, Марко Перковиќ Томсон, чии концерти се забранети во Европа, ќе одржи концерт во поделениот по национална линија град Мостар, во знак на поддршка на шестмина функционери...

Поинакво толкување на историјата со цел простување на четничките злосторства

Неодамнешната рехабилитација на четничкиот командант, Никола Калабиќ, покажува како денес во Србија поинаку се толкуваат злосторствата извршени во Втората светска војна, со цел нивните сторители постхумно да се ослободат...

Фотографии од логорот Јасеновац кои говорат за повоената реалност

Колекција на фотографии од концентрациониот логор Јасеновац, фотографирани по Втората светска војна, ги оспоруваат неподдржаните тврдења дека комунистите во овој логор убиле голем број затвореници

Од ООН побарано да изврши притисок врз Србија заради екстрадиција на тројцата радикали

Претседателот на Хашкиот трибунал побара од Советот за безбедност на ООН да преземе акција, со која конечно ќе се обезбеди апсење на тројцата членови на Српската радикална партија, СРП,...

Брамерц: Националистите во БиХ „ги глорифицираат воените злосторници”

Главниот обвинител на Хашкиот трибунал, Серж Брамерц, го предупреди Советот за безбедност на ООН, дека националистите во Босна и Херцеговина и натаму ја негираат вистината за злосторствата извршени за...

Во Република Српска ќе бидат забранети лекции за Сребреница

Претседателот на Република Српска, РС, Милорад Додик, изјави дека во овој ентитет, никогаш нема да бидат дозволени учебници кои содржат лекции за геноцидот во Сребреница и за опсадата на...

Владата ги отвори вратите

Новиот состав на Владата предводен од СДСМ и од нејзиниот лидер Зоран Заев денеска ги отвори вратите

Дисциплинска постапка против судија на Судот на БиХ поради коментари во јавноста

Дисциплинската комисија на Високиот судски и обвинителски совет на Босна и Херцеговина, покрена постапка против судија на Судот на БиХ, бидејќи, меѓу другото, во јавноста изјавил дека во Сараево,...

Минка Крехо: Ресурсите на Судот на БиХ се трошат непотребно

Најсложените предмет на воени злосторства, во последниве години, не биле приоритет на Обвинителството на Босна и Херцеговина, што довело до непотребно трошење на ресурсите на Судот на Босна и...