Државен удар на македонски начин

Додека Груевски купува време за својот репресивен режим, опозицијата има само една опција – да ги објави наводните сензационални информации и да ги прифати последиците. Македонските власти во саботата...

Ликвидациски игри со рокови и нерви

Ниту еден закон не му дава неограничено право на Апелацискиот суд да тактизира со објавувањето на пресудата во случајот „Ликвидација“ и нејзино доставување до првостепениот суд. Сегашната ситуација не...

Cancer Macedonicum

Ако се земат предвид посочените изедначености, сегашните состојби во нашево општество можат да се споредат со заболен организам. Притоа, функциите на компонентите што ги предизвикуваат проблемите во него ме...

Има надеж за 2015!

Почнаа да се редат грешките во чекори. Затоа што на Македонија ѝ се случува народ, а за возврат добиваме набрзина изгласани закони, затворени врати, полициски кордони, преполни затвори со...

Зошто „подвизите“ на Аркан не се вест во Србија

Не беше изненадување што гламурозниот роденден на синот на паравоениот водач, Жељко Ражнатовиќ, доби поголемо внимение од истражувањето на БИРН, за воената бруталност на неговите „Тигри“. Истражувањето на БИРН објавено...

Белешки за популизмот: Варвари пред медиумиските порти

Mногумина уште цврсто стојат зад неколкуте електронски и печатени медиумски капии притиснати од бројните анонимни орки на режимот кој блуе пропаганда, клевети и навреди по секого кој се одважил...

МПЦ – Табу-тема

Постои ли апсолутна табу-тема во македонското новинарство? Да, постои! Темата сe вика – МПЦ! Велам МПЦ зашто не се работи за област, туку за институцијата Македонска православна црква. Во...

„Безбројните мајмуни“ и авторот

Се губат ли вистинските автори и медиумите со интегритет под притисок на размножените аматери зад новоформирани информативни веб-страници. Ако на безброј мајмуни им дадете безброј машини за чукање, и...

Дронови и кловнови!

Лани во Словенија бевме собрани дваесетина новинари од сите поранешни југословенски републики, Албанија и од Бугарија. Една недела заедно работевме, учевме, ама не се степавме. Напротив, новинарите од Косово...

Кога обична бројка станува строго чувана тајна

Од Министерството за финансии не ги баравме информациите за тоа кои компании се јавиле на јавниот повик за новите слободни финансиски зони и која цена ја понудиле, туку само...