Последното претседателско помилување

Откако Претседателот ја уништи и последната надеж за исполнување на Пржинскиот договор, само меѓународна интервенција може да ја спаси државата од насилство. На 12-ти април, Претседателот на Македонија, Ѓорге...

Клуч за Антикорупциската комисија

Антикорупционерите се дојдени на функцијата за да се борат против корупцијата и криминалот, а ако вака лесно ги „затвораат прашањата за век и векови“, тогаш затворањето на оваа институција...

Бизнис политика наспроти визија

Домашните политички-бизнис елити и странските картели со неподнослива леснотија ги истуркаа граѓаните, ги претворија во публика и им дадоа навивачки свирчиња. Ниту еден суштински договор, Охридскиот, децентрализацијата, Мајскиот, Пржино…,...

ЕУ помеѓу стабилноста и вредностите

Со поддржувањето на владејачката коалиција која одбива да прифати какви било предлози или барања од граѓанскиот сектор, ЕУ очигледно праќа порака дека, на крајот од денот, граѓанските барања се...

Мерките на владата не ги следат официјалните анализи за аерозагадувањето

Споредбена анализа за тоа што било утврдувано во годините наназад во врска со загадувањето на воздухот со она што власта го „преземала“ за да го спречи истото. Загадувањето на...

Не е сѐ во ред, Филипе

Како оваа ендемично успешна економија не можеше во своите спреги да ги стави и моите пријатели? Си ги сакам блиските назад. Викенд, вечерта завршува и си одам накај дома....

Контрадемократија

Моменталното договарање помеѓу двете клучни партии нема и не може да има реална реформаторска моќ, но има голем потенцијал да ни се удри од глава како реставрација или ново...

Притисокот врз судиите мора да се засили

Судството не смее и не треба да биде надвор од „контролата“ на јавноста, од сериозна дебата во стручните кругови и медиумите по прашањата како што се стручноста и непристрасноста...

Што донесе Пена во Тетово

Човечката цивилизација се заснова на контрола и на усогласување со природата, особено користењето на водата. Првите градови никнале околу големите речни корита, откога ги скротиле. Иригационите системи се основа...

Есен во Скопјанг

Да беше жив надреалистот Борис Вијан, ќе напишеше приказна за провладиниот експерт во темно сако и во бела кошула кој наместо глава, на вратот носи комбе со човечки уши...